Burgerhulpverlening redt levens. Dat ondervond ambulancechauffeur Marco Jochem van Witte Kruis Zeeland aan den lijve bij een uitruk. Een auto-ongeluk bleek te zijn veroorzaakt door een hartstilstand van de 79-jarige chauffeur. Toen de ambulance na zo’n tien minuten arriveerde, waren toevallige voorbijganger Angela Heijboer en winkelmedewerker Yasha Tra al druk doende met reanimatie. Met succes, het slachtoffer overleefde. Marco vertelt waarom hij zo blij was met deze burgerhulpverleners.
Verpleegkundige
Thuiszorg-verpleegkundige Angela was onderweg, toen zij het ongeluk zag gebeuren. Ze zette de auto aan de kant om het slachtoffer te helpen. Bij de auto aangekomen, was de oorzaak van het ongeluk haar direct duidelijk: ze herkende het gaspende geluid van stervende slachtoffers van een hartstilstand. Daarom begon ze, nadat ze de patiënt uit de auto haalde, gelijk met reanimeren en beademen.
AED
Aan de overkant van de straat was Yasha aan het werk in de duikshop toen hij getuige was van het ongeluk en zag hoe Angela begon te reanimeren. Hij bedacht zich niet, trok de AED in de winkel van de muur en rende naar de plaats des onheils. Eenmaal aangesloten bevestigde de defibrillator Angela’s diagnose. Na twee ‘klappen’ van de AED arriveerden wij in de ambulance.
Ambulance
Nog voordat Angela begon met reanimeren, kwam bij onze meldkamer in Middelburg de telefonische noodoproep binnen. Het zou een eenzijdig auto-ongeluk betreffen. Ik ken die weg vrij goed en mijn eerste reactie was: een onlogische plek voor zo’n ongeluk. Daarom was niet gelijk duidelijk wat er aan de hand was. Wij vertrokken snel vanaf onze standplaats in Burgh-Haamstede naar de plaats des onheils.
Hartstilstand
Wij arriveerden met de ambulance zo’n tien minuten na de melding. De brandweer was er inmiddels ook en had de echtgenote bevrijd uit de auto. Zo konden onze verpleegkundigen zich focussen op meneer. In eerste instantie knielden we bij het slachtoffer en de reanimerende burgers. De overdracht door Yasha en Angela was heel goed: kort en duidelijk. Zo kregen we snel ons plaatje compleet: het betrof een hartstilstand.
LUCAS
Onze mensen sloten hartmassage apparaat LUCAS aan. Daarna defibrilleerden wij nog twee keer. Dat was voldoende om het hartritme weer goed op gang te brengen. Ook de natuurlijke ademhaling van het slachtoffer kreeg de gangbare waardes terug. Wel werd het slachtoffer in overleg met de arts per traumaheli overgebracht naar het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Het vermoeden van inwendig letsel door de klap van het ongeluk was juist: de milt van het slachtoffer bleek gescheurd. Hij werd gelijk geopereerd.
Hart van Nederland
Heel vaak is de afloop van een reanimatie bij ons als hulpverleners niet bekend. Dankzij een uitzending van Hart van Nederland weten wij dat dit slachtoffer het inmiddels goed maakt: hij is er weer helemaal bovenop gekomen. De schoonzoon van het slachtoffer liet een filmpje zien waarin zijn schoonvader persoonlijk alle hulpverleners bedankte. Dat was indrukwekkend, zoiets maken wij bijna nooit mee.
Reanimatiecursus
Ook kregen Angela en Yasha als dank voor hun kordate optreden een boeketje bloemen van onze werkgever Witte Kruis Zeeland. Want dat hebben ze wel verdiend. De ambulance kon daar niet binnen de cruciale zes minuten zijn. Als die twee er niet waren geweest, had meneer het zeker niet overleefd. Zij reanimeerden keurig volgens alle regels, helemaal uit het boekje. Zij wisten precies wat ze moesten doen. Weet je dat niet, dan gaat er tijdens het reanimeren vaak wat fout. Daarom roep ik iedereen op om een reanimatiecursus te volgen. Ook in dit geval is weer gebleken hoe nuttig dat is. De ambulance kan niet overal en altijd binnen zes minuten zijn.