"Nu weten we hoe het is gegaan en dat helpt bij de verwerking."

"Nu weten we hoe het is gegaan en dat helpt bij de verwerking."

Contact na een reanimatie helpt bij de verwerking

Patricia Sinte-MaartensdijkPatricia Sinte Maartensdijk (45) jaar kreeg een hartstilstand. Via HartslagSamen heeft zij contact gehad met de ambulanceverleegkundige die bij haar reanimatie was.

Patricia: “Mijn hartstilstand kwam uit het niks. Ik ging ’s avonds naar bed en opeens werd ik misselijk en voelde ik een enorme druk op mijn borst. Ik dacht dit is het einde. Mijn man heeft direct hulp ingeschakeld en de ambulance was er heel snel. Dankzij de fantastische hulp van de hulpverleners ben ik er nog.

Ik heb er niks van meegekregen

Een tijdje later ontving ik thuis een brief van de ambulancedienst met daarin een uitnodiging om deel te nemen aan HartslagSamen. Dat wilde ik wel, omdat ik wilde weten wat er allemaal precies is gebeurd. Ik heb van het hele gebeuren natuurlijk niks meegekregen. Ook mijn man wist het niet meer precies te vertellen, omdat het zo heftig is geweest.

Nu weet ik hoe het is gegaan

Ik ben in contact gekomen met Kees Nieuwland, de ambulanceverpleegkundige die bij de reanimatie was. Hij heeft mij verteld hoe de reanimatie is verlopen. Het was een heel fijn gesprek, maar ik was erna ook wel van slag. Je beleeft het allemaal nog een keer. Maar nu weten we hoe het is gegaan en dat helpt ook bij de verwerking. Dat ik er nog ben, heb ik echt te danken aan de hulpverleners.”

Kees Nieuwland is al 20 jaar ambulanceverpleegkundige en is bij de reanimatie van Patricia Sinte Maartensdijk geweest. Via HartslagSamen kreeg hij contact met haar.

Kees NieuwlandHet contact was heel verhelderend

Kees: “Het was voor mij nieuw en ook wel apart om op deze manier contact te hebben met de patiënt. Maar het was ook heel verhelderend. Met name voor de patiënt. Voor haar was het hele gebeuren natuurlijk een zwart gat. Ik heb haar kunnen vertellen wat er allemaal is gebeurd en wat er op dat moment met haar man en kinderen gebeurde. Het is voor hen natuurlijk een enorm heftige gebeurtenis geweest.

Daarnaast is het contact met de patiënt achteraf ook een stukje verwerking voor mezelf geweest. Je hoort niet altijd hoe een reanimatie is afgelopen en het was fijn om te horen hoe het met haar ging.”

Kees Nieuwland is ambulanceverpleegkundige bij Ambulancedienst Zuid Holland Zuid. Deze ambulancedienst is als eerste regio gestart met HartslagSamen. Lees hoe ze het in Zuid Holland Zuid georganiseerd hebben.

Loading...

57

Slachtoffers

34

Familie van slachtoffer

156

Professionals

1587

Burgerhulpverleners