Zo mankeer je niks en zo ben je bijna dood

Zo mankeer je niks en zo ben je bijna dood

Eric van Die overleefde vijf hartstilstanden op één dag

Vijf keer op één dag kreeg hij een hartstilstand. Dankzij snel handelen van zijn vrouw en zijn huisarts, overleefde de toen 45-jarige Eric van Die. Hoe sneller de reanimatie, hoe beter. Dat weet Eric als geen ander. Aan HartslagNu vertelt hij zijn verhaal.

Gaspen

Ik was ’s ochtends op weg naar mijn eigen bouwbedrijf toen ik mij plotseling niet goed voelde. Ik had het gevoel dat er een enorme adrenalinestoot door mijn hele lijf ging. Het voelde als een soort paniekaanval. Ik keerde maar weer huiswaarts, waar ik naar bed ging om een beetje bij te komen. Daar zag mijn vrouw dat ik lijkbleek werd. Ze alarmeerde de huisarts en die kwam met spoed. Toen de dokter arriveerde, raakte ik bewusteloos en begon te ‘gaspen’. De huisarts herkende de symptomen van een hartstilstand en begon gelijk met reanimeren.

Vijf harstilstanden

Niet veel later arriveerde de ambulance. De ambulanceverplegers defibrilleerden mij, waardoor mijn hartslag weer op gang kwam.Maar toen kreeg ik wéér een hartstilstand. En eenmaal in de ambulance een derde. In totaal kreeg ik die dag vijf keer een hartstilstand. In het ziekenhuis bleek dat mijn kransslagader dicht zat waardoor de bloedtoevoer was afgesloten. Daarop ben ik gedotterd en is er een stent geplaatst.

Bijna dood

Zo mankeer je niets en zo ben je bijna dood. Dat is zo’n onwerkelijk idee. Had mijn vrouw op dat moment bijvoorbeeld net even de kinderen naar school gebracht, dan was ik er niet meer geweest. Want dan had zij niet gelijk de huisarts kunnen bellen. Ik had nog nooit eerder last van mijn hart gehad. Ook komen hart- en vaatziekten niet in mijn familie voor. Samen met mijn vrouw, twee dochters en zoon, vier ik ieder jaar de dag dat ik het heb overleefd.

Reanimatietraining

Ik ben de mensen in mijn omgeving hartgrondig dankbaar voor hun doortastend optreden. Dat wilde ik ook kunnen als anderen in nood zijn. Daarom heb ik mij aangemeld als burgerhulpverlener. Daarvoor moest ik leren reanimeren dus heb ik eerst een reanimatietraining gevolgd. Nu sta ik klaar voor anderen als ik word opgeroepen via HartslagNu.

AED

Ik vond het niet zo gemakkelijk om die training te volgen. Want heel lang kon ik niet tegen het geluid van een ambulance, het geluid van een ‘flatline’ of het opladen van een Automatische Externe Defibrillator (AED). Dat is eigenlijk raar, want ik heb die geluiden helemaal niet meegekregen omdat ik bewusteloos was. Maar toch raakte het me enorm. Echter, sinds het moment dat ik op de training een druk op de knop van de AED gaf, is mijn angst weg. Het is een fijn idee dat ik nu iemand kan helpen als dat nodig is.

Loading...

57

Slachtoffers

34

Familie van slachtoffer

156

Professionals

1587

Burgerhulpverleners